Ekonomi neolitike

Ekonomia neolitike (faza e fundit e parahistorisë) karakterizohet nga një popullsi e ulur, nga zhvillimi i teknikave të para bujqësore, zbutja e specieve të para të kafshëve dhe qeramika.

Disa aktivitete ekonomike si qeramika, blegtoria dhe bujqësia morën një hap të rëndësishëm cilësor në fund të paleolitit. Pikërisht këto ndryshime të mëdha përfaqësonin një revolucion të tërë që i hapi rrugën një periudhe të re historike të njohur si neoliti.

Nëse në paleolitik lënda e parë dhe ushqimi fitoheshin vetëm duke sulmuar tokën dhe speciet e tjera, në neolitik bujqësia dhe blegtoria kishin një qasje më të orientuar drejt prodhimit. Kështu, disa lloje kafshësh u zbutën ndërsa u futën të korrat e para.

Bujqësia dhe blegtoria në Neolitik

Kjo mënyrë e të kuptuarit të bujqësisë dhe blegtorisë i la vendin një lloji tjetër popullsie, duke kaluar nga një mënyrë jetese nomade në një popullsi të ulur, të vendosur përgjithmonë në një vend të caktuar. Pikërisht në këto shoqëri traditat filluan të përcillen nga babai te djali. Ky fenomen ka ndodhur kryesisht rreth lumenjve të mëdhenj si Nili, Tigri dhe Eufrati. Dhe është se, lumenjtë e bërë nga toka fusha pjellore.

Me bimët, popullsinë dhe speciet shtazore të grumbulluara në të njëjtën zonë gjeografike erdhën teknikat e para bujqësore për misrin dhe grurin. E gjithë kjo pa harruar përparimet e para në kanalizimin dhe kullimin e ujit. Një teknikë tjetër për t’u theksuar është futja e ugarit, pasi toka lejohet të rigjenerohet ndërsa sipërfaqet e tjera të tokës kultivohen.

Neoliti jo vetëm që solli me vete teknika të reja bujqësore, pasi në këtë fazë u prezantuan edhe mjete të reja për bujqësinë. Dëshmi për këtë janë shata dhe shkopi i gërmimit, të cilat ishin shumë të dobishme në punë të tilla si mbjellja dhe lërimi.

Edhe pse të korrat ruhen për të ardhmen kur nuk konsumohen, thatësirat ose shirat e tepërt mund të shkaktojnë zi buke. Në këto situata, duke u përpjekur të zbusin mungesën e ushqimit, ata iu drejtuan gjuetisë.

Për sa i përket blegtorisë, speciet e para që u zbutën në periudhën neolitike ishin macet, qentë, delet, dhitë dhe gjedhët.

Dalëngadalë, bujqësia dhe blegtoria, të përqendruara me profesionin për prodhim, fituan terren në aktivitete të tjera si gjuetia dhe grumbullimi.

Duhet të theksohet se gjatë neolitit, ndarja e punës dhe specializimi u rrit ndjeshëm. Prodhimi krijon mallra më të përpunuara, ka një shqetësim për të pasur tokë pjellore dhe nuk kërkon më vetëm të ushqejë vetë popullsinë, por edhe bagëtinë e saj. Blegtoria nuk është vetëm burim ushqimi, por siguron edhe pleh natyral për të mbjellat.

Qeramika, gjuetia dhe pamja e rrotës

Edhe pse bujqësia dhe blegtoria ishin protagonistët e veprimtarisë ekonomike neolitike, zhvillimi i teknikës solli edhe risi të rëndësishme në gjuetinë. Në këtë kuptim, u prodhuan maja shigjetash me pendë të lakuar dhe sëpata e grushta të reja të bëra me kocka.

Ndërsa gjuetarët zgjodhën të zgjeronin zonat e tyre të gjuetisë, u krijuan marrëdhënie me vendbanime të tjera dhe u shkëmbyen teknika të ndryshme gjuetie. Megjithatë, kjo marrëdhënie shkoi përtej vetë gjuetisë dhe ofertat dhe mallrat u shkëmbyen gjithashtu midis vendbanimeve të ndryshme. Në këtë mënyrë u forcuan lidhjet mes popujve të ndryshëm.

Në mënyrë progresive u zhvillua edhe qeramika, ndërkohë që prodhoheshin edhe zbukurime. Këto lloj objektesh nuk shkëmbeheshin vetëm brenda të njëjtit qytet, por midis qyteteve të ndryshme. Në të njëjtën kohë, jetëgjatësia po rritej, ndërsa lëndët e para si guackat e detit, stralli, obsidiani dhe bakri fituan peshë.

Por shpikja më e rëndësishme neolitike ishte rrota. Në formë rrethore, i montuar në një bosht dhe prej druri, ishte vendimtar në transportin bujqësor, duke e bërë transportin më të rrjedhshëm dhe duke lejuar procese më të shpejta të lërimit. Në fakt, rrota nuk ishte vetëm çelësi në bujqësi, sepse në qeramikë ajo shkurtoi kohën që duhej që balta dhe balta të bëheshin të ngurtë./definebusinessterms/

Artikulli paraprak15 milionë euro për rezerva shtetërore në 2023-ën – pozita e quan sukses, opozita skeptike
Artikulli tjetërRoli i Hoxhallarëve në kauzën e popullit tonë

Comments are closed.