Çka përfshin administrata publike?

Administrata Publike përfshin të gjitha organet e sektorit publik  formuara për të kryer detyrën e administrimit dhe menaxhimit të organizatave, institucioneve dhe agjencive të shtetit.

Administrata Publike vjen për të përmbushur një funksion themelor, funksion i tillë është krijimi dhe nxitja e një marrëdhënieje të ngushtë midis pushtetit apo qeverisë politike dhe popullit. Komponentët kryesorë të Administratës Publike janë institucionet publike dhe nëpunësit civilë.

Duhet theksuar se koncepti i Administratës Publike varet rrënjësisht nga qasja e trajtimit me të cilën studiohet. Në radhë të parë, ajo shikohet nga një këndvështrim formal. Kështu vjen nga qeveria apo subjekti që ka marrë pushtetin politik, ka përdorur të gjitha mjetet e nevojshme për të arritur kënaqësinë e së mirës së përbashkët. Perspektiva tjetër e konceptimit e vizualizon atë nga një këndvështrim material. Kështu konsiderohet për problemet e menaxhimit të saj.

Kini parasysh se kjo është një disiplinë shkencore, e cila ka objektin e saj të studimit. I konceptuar në këtë mënyrë, kuptohet si ai që është përgjegjës për menaxhimin me mjeshtëri të burimeve dhe detyrave të zyrtarëve publikë në mënyrë që të kënaqë pritshmëritë për të mirën e të gjithë qytetarëve.

Karakteristikat e Administratës Publike

Administrata Publike ka një sërë elementësh që e identifikojnë si të tillë.

  • Në radhë të parë është ekzistenca e burimeve njerëzore që bëhet mjeti që lidh pushtetin me qytetarët. Ata mund të quhen nëpunës civilë ose personel administrativ.
  • Gjithashtu, është i pranishëm edhe trajtimi i taksave. A janë këto taksa, tarifa, tarifa etj., që vijnë nga sektorë të tjerë të ekonomisë dhe popullit.
  • Mund të dallohen dy elementë identifikues shtesë. Ky është qëllimi dhe qëllimi. Të cilat janë të thirrura të konsumohen në përmbushjen e interesit kolektiv.

Gjithashtu, mund të theksojmë se me progresin teknologjik, Administrata Publike është gjithnjë e më e kompjuterizuar. Kjo krijon një administratë publike elektronike. Një shembull i këtij evolucioni mund të gjendet në Spanjë në çështjet tatimore. Në të kaluarën, deklarata bëhej si ajo që thotë në letër dhe laps. Domethënë është bërë me dorë. Megjithatë, me përparimin teknologjik, ai u bë i detyrueshëm me mjete kompjuterike ose telematike./definebusinessterms/

Artikulli paraprakInflacioni, rritja ekonomike dhe politikat monetare, çfarë po ndodh në tregjet financiare?
Artikulli tjetërQeveria e Kosovës miraton marrëveshjen me MCC-në