Cilat janë rreziqet që shqetësojnë më shumë sipërmarrësit e suksesshëm në vitin 2020?

Sipas një studimi të bërë së fundi, papunësia dhe nën punësimi janë shqetësimet kryesore për udhëheqësit e biznesit në vitin 2020. Rreziku i sëmundjes infektive ka kapërcyer 28 pikë për të arritur  në listën e top 10, duke e bërë dështimin kritik të infrastrukturës shqetësimin kryesor.

Shqetësimet mjedisore gjithashtu po marrin një rëndësi të madhe, duke u rritur ndjeshëm në renditjen vjetore të “Hartës Interaktive të Rreziqeve Rajonale për Bërjen e Biznesit”.

Në botën e pasigurt që ka krijuar COVID-19, papunësia dhe nën-punësimi janë në krye të shqetësimit për të bërë biznes në të gjithë botën. Shqetësimi për sëmundjet infektive gjithashtu i është bashkuar listës së gjërave që i mbajnë zgjuar gjatë natës.

Forumi Ekonomik Botëror “Harta Ndërvepruese e Rreziqeve Rajonale për Bërjen e Biznesit”, i cili anketoi më shumë se 12,000 udhëheqës biznesi nga 128 vende, zbuloi se papunësia shihet si problemi më i ngutshëm që kompanitë mund të përballen në vitin 2020. Bëhet fjalë për një rrezik shumëvjeçar për kompanitë, por në vitin 2019 ajo kishte rënë në vendin e tretë pas krizave fiskale dhe sulmeve kibernetike. Papunësia është rreziku më i lartë i perceptuar për të bërë biznes në vitin 2020.

Shqetësimet për klimën

Në sondazhin, i cili u krye midis janarit dhe korrikut 2020, udhëheqësve iu kërkua të zgjedhin, nga një listë prej pesë rreziqeve më shqetësuese për të bërë biznes në vendin e tyre në 10 vitet e ardhshme.

Shumica e rreziqeve kryesore të identifikuara kishin të bënin me ekonominë, por rreziqet që lidhen me ndryshimin e klimës po rriten në axhendën e bordit. Megjithëse asnjë rrezik mjedisor nuk është në 10 vendet e para globale, rreziku i perceptuar i katastrofave natyrore është rritur shtatë pikë dhe ngjarjet ekstreme të motit janë rritur pesë pikë. Humbja e biodiversitetit dhe shembja e ekosistemit është rritur në tetë vende dhe mungesa e adaptimit ndaj ndryshimeve klimatike është rritur në dy vende.

Nëntë nga 10 rreziqet kryesore që nga viti 2019 janë përsëri në vendet e para në vitin 2020, me një dështim kritik të infrastrukturës që bie nga renditja pasi sëmundjet infektive marrin famë.

Koha për të rifilluar

Kërkimi është pjesë e Nismës së Rrezikut Global të Forumit Ekonomik Botëror, i cili analizon rreziqet kritike globale dhe i komunikon ato me palët e interesit dhe publikun e gjerë.

Të dhënat janë lëshuar përpara Samitit të Rinisjes së Punës (20-23 Tetor), i cili synon të formësojë ekonomitë, shoqëritë dhe vendet e punës gjithëpërfshirëse, të drejta dhe të qëndrueshme. /BM/

Enterprenuer

Artikulli paraprak7 muaj në pandemi, motivimi po vyshket
Artikulli tjetërQytetarët e Kosovës kanë rreth katër miliardë euro kursime