Britania do të vendosë rregulla të reja për të kufizuar fuqinë e gjigantëve të teknologjisë

Britania e Madhe do të vendosë rregulla të reja vitin e ardhshëm që synojnë të parandalojnë Google dhe Facebook të abuzojnë me dominimin e tyre në treg.

Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve (CMA) tha se të dy kompanitë përbënin rreth 80% të 14 miliardë paundëve të shpenzuara për reklama në internet në vitin 2019.

Kodi i ri do të përpiqet t’u japë konsumatorëve më shumë kontroll mbi të dhënat e tyre.

Kjo gjithashtu do të “ndihmojë bizneset e vogla të lulëzojnë dhe të sigurojë që mediat të mos dalin jashtë loje nga rivalët më të mëdhenj”, sipas qeverisë.

“Ka një konsensus në rritje në Mbretërinë e Bashkuar dhe jashtë vendit që përqendrimi i energjisë midis një numri të vogël të kompanive të teknologjisë po kufizon rritjen e sektorit, duke ulur inovacionin dhe duke pasur ndikime negative në njerëzit dhe bizneset që mbështeten tek ata,” tha sekretari dixhital Oliver Dowden, në një deklaratë.

Kodi i ri do të përcaktojë kufijtë për kompanitë më të fuqishme mbi atë se çfarë përfaqëson një sjellje e pranueshme në bashkëveprim me konkurrentët dhe përdoruesit.

Platformat që financohen nga reklamimi dixhital mund t’iu kërkohet të jenë më transparente në lidhje me shërbimet që ata ofrojnë dhe mënyrën se si ata po përdorin të dhënat e konsumatorëve.

Kodi do të zbatohet nga një njësi e re e dedikuar brenda Autoritetit të Konkurrencës dhe Tregjeve.

Njësisë së Tregjeve Dixhitale mund t’i jepet kompetenca për të pezulluar, bllokuar dhe anuluar vendimet e marra nga gjigandët e teknologjisë dhe për të vendosur gjobë financiare në rast shkelje.

Google dhe Facebook kanë thënë më herët se janë të gatshëm për të bashkëpunuar me qeverinë britanike dhe rregullatorin për reklamimin dixhital.

Kodi i ri mund të ndikojë gjithashtu në industrinë e medias, e cila ka humbur shumë nga të ardhurat e saj nga reklamat në Facebook dhe Google./BBC  /monitor/

Artikulli paraprakDisney do të pushojë 32 mijë punonjës në gjysmën e parë të vitit 2021
Artikulli tjetër5G, rrjet 31 trilionë dollarë brenda vitit 2030