Apple kthehet në krye: iPhone është telefoni inteligjent më i shitur globalisht në Q4 2020

Kur Apple njoftoi se, siç pritej, përbërja e iPhone 12 do të mbështeste standardin e të dhënave 5G të gjeneratës së ardhshme, analistët prisnin që kompania do të përjetonte atë që quhet “superçikletë e përditësimit”, në të cilën kërkesa për smartphone do të pësonte një ngjitje duke i dhënë asaj një rritje të madhe të shitjeve.

Këto pritshmëri duket se janë përmbushur. Gartner raporton se shitjet e Apple të iPhone u rritën në tremujorin e fundit të vitit 2020, duke e bërë atë smartphone-in më të shitur në botë. Apple nuk e ka mbajtur atë pozicion që nga tremujori i katërt i vitit 2016, pasi vendi numër 1 globalisht është pretenduar nga Samsung.

Gartner vlerëson se Apple shiti gati 80 milion iPhone në tremujorin e katërt, duke pretenduar pothuajse 21% të pjesës së tregut. Nr. 2 Samsung shiti më shumë se 62 milion telefonë, duke i dhënë asaj pak më shumë se 16% të aksioneve për tremujorin.

Rritja e tremujor pas tremujori e Samsung ra me pothuajse 12%, ndërsa Apple u rrit gati 15%.

Situata ishte e ngjashme për shitjet në SHBA, ku Apple ka mbajtur një epërsi prej Samsung për një kohë të gjatë. Gartner vlerëson se Apple shiti më shumë se 28 milion iPhone në tremujorin e katërt me një rritje të madhe 90%. Kjo është krahasuar me më shumë se 7 milion të Samsung, e cila ishte një rënie prej 25% në tremujorin e dytë.

Rritja e Apple vjen pavarësisht nga data e vonuar e lançimit në fund të tetorit për linjën iPhone 12 për shkak të pandemisë së koronavirusit. Formacioni i ri i Samsung Galaxy S21 filloi në mes të janarit.

Gartner gjithashtu vëren se Samsung pësoi një rënie në vitin 2020, por e mbajti pozicionin Nr 1 globalisht për të gjithë vitin. Samsung shiti më shumë se 235 milion telefona në vitin 2020, krahasuar me shitjet e Apple prej gati 200 milion.

Apple raportoi shitje rekord prej 111.4 miliardë dollarësh gjatë tremujorit të katërt të vitit të kaluar, hera e parë që të ardhurat kaluan 100 miliardë dollarë, 65.6 miliardë dollarë prej tyre ishin nga shitjet e iPhone.

Suksesi i Apple nuk u arrit nga pjesa tjetër e industrisë. Gartner thotë se shitjet e përgjithshme globale të telefonave inteligjentë ranë me 5.4% në tremujorin e katërt dhe ranë me 12.5% ​​për tërë vitin. Apple ishte vonë në lojën 5G, pasi shumica e konkurrentëve tashmë kishin pajisje që mund të funksiononin në rrjetet më të reja kur u prezantua iPhone 12.

FORBES

Artikulli paraprak4 Libra klasikë të biznesit të rekomanduar nga Jeff Bezos, Bill Gates dhe Mark Zuckerberg
Artikulli tjetër5 strategji për të qëndruar produktivë edhe në kohërat më të vështira