10 Teknologjitë kryesore në vitin 2022

Fundi i Fjalëkalimeve

Për dekada, na duheshin fjalëkalime për të bërë gjëra në internet. Format e reja të vërtetimit më në fund do të na lejojnë t’i heqim qafe ato përgjithmonë. Në vend të kësaj, ne do të përdorim një lidhje të dërguar me email, një njoftim shtytës ose një skanim biometrik. Jo vetëm që këto metoda janë më të lehta – nuk duhet të mbani mend fytyrën tuaj – por ato priren të jenë më të sigurta. 

Gjurmimi i variantit të COVID

Pandemia solli investime të paprecedentë në sekuencën gjenomike dhe zgjeroi në mënyrë dramatike kapacitetin për këtë lloj monitorimi në mbarë botën. Mbikëqyrja më e mirë i ka lejuar shkencëtarët të gjurmojnë përhapjen e virusit Covid dhe të zbulojnë dhe paralajmërojnë shpejt variantet e reja.

Një bateri rrjeti me jetëgjatësi

Ne po përdorim më shumë energji të rinovueshme se kurrë. Por çfarë ndodh kur dielli perëndon ose era ndalon? Operatorët e rrjetit kanë nevojë për një mënyrë për të ruajtur energjinë elektrike për më vonë. Bateritë e reja me bazë hekuri mund të përmbushin detyrën. Ato janë bërë duke përdorur materiale të bollshme dhe mund të jenë më të lira dhe më praktike se llojet e tjera të ruajtjes në rrjet.

Ai për palosje të Proteinave

Pothuajse çdo gjë që bën trupi juaj, e bën me proteina. Dhe mënyra se si paloset një proteinë përcakton aktivitetin e saj. Por për të kuptuar strukturën e proteinave mund të duhen muaj. Tani një inteligjencë artificiale e quajtur AlphaFold2 ka zgjidhur këtë enigmë të gjatë biologjike, e cila mund të bëjë të mundur dizajnimin e shpejtë të barnave për një gamë të gjerë sëmundjesh.

Vaksina e Malaries

Malaria vret më shumë se 600,000 njerëz në vit, shumica prej tyre fëmijë nën pesë vjeç. Një vaksinë e re kundër malaries e miratuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë mund të ndihmojë në shpëtimin e qindra mijëra jetëve çdo vit. Është gjithashtu vaksina e parë në botë për një infeksion parazitar.

Dëshmi e aksionit.

Kriptovalutat si Bitcoin përdorin sasi të mëdha të energjisë elektrike. Kjo është për shkak të mënyrës se si verifikohen transaksionet, e cila tani kërkon fuqi të konsiderueshme llogaritëse. Dëshmia e aksioneve ofron një mënyrë për të verifikuar transaksionet pa përdorur kaq shumë energji. Ethereum planifikon të kalojë në sistem këtë vit, duke ulur përdorimin e energjisë me 99.95%.

Një Pilulë për Covid

Një ilaç i ri nga Pfizer ofron mbrojtje efektive dhe të gjerë kundër virusit Covid-19, duke përfshirë variantet më të reja. Tani kompani të tjera po zhvillojnë ilaçe të ngjashme. Të kombinuara me vaksinat, këto pilula mund të ofrojnë një mënyrë që bota të dalë përfundimisht nga pandemia.

Reaktorët e Fusionit Praktik

Premtimi i energjisë elektrike të pakufishme dhe pa karbon ka frymëzuar për dekada studiuesit që të përpiqen të bëjnë fuqinë e shkrirjes të funksionojë. Tani një startup planifikon ta dorëzojë atë në rrjet deri në fillim të viteve 2030. Dizajni i tij mbështetet në një magnet të ri të fuqishëm që shkatërroi rekorde dhe duhet të lejojë kompaninë të ndërtojë reaktorë më të vegjël dhe më pak të kushtueshëm.

Të dhëna sintetike për AI

Trajnimi i AI kërkon sasi të mëdha të dhënash. Shpesh, megjithatë, ato të dhëna janë të çrregullta ose pasqyrojnë paragjykime të botës reale, ose ka shqetësime për privatësinë rreth informacionit të përfshirë. Disa kompani kanë filluar të krijojnë dhe shesin të dhëna sintetike për të shmangur këto probleme. Nuk është perfekte, por mund të jetë një mënyrë më e mirë për të trajnuar AI.

Një fabrikë për heqjen e karbonit

Reduktimi i emetimeve është një hap kyç për zbutjen e ndryshimeve klimatike. Por kjo nuk është e mjaftueshme, sipas OKB-së. Për të shmangur ngrohjen katastrofike në të ardhmen, duhet të largojmë edhe dioksidin e karbonit nga ajri. Fabrika më e madhe në botë për heqjen e karbonit u hap kohët e fundit në Islandë për ta bërë këtë.

STUDENTËT.MK

Artikulli paraprakSi të përfitoni nga rrjetet sociale për të rritur biznesin tuaj?
Artikulli tjetërBanka e Anglisë rrit normën e interesit në nivelin më të lartë në 13 vitet e fundit