KOICHI HAMADA- Vitin e kaluar, unë humba mësuesin tim, mikun dhe kolegun më të vlerësuar të kërkimit dhe bota humbi një ekonomist të shkëlqyer. Richard Cooper ishte një nga mbikëqyrësit e mi kur isha duke ndjekur Ph.D. në Yale. Si një kandidat për doktoraturë, unë përfitova nga një “ekip i...
Justifikimi për shkak të gjendjes psikologjikeMë kujtohet historia e një gruaje, e cila ishte mësuese e suksesshme dhe e lumtur me punën që bënte. Jeta e saj ishte e zakontë dhe e stabilizuar; ajo ishte e martuar dhe kishte tre fëmijë. Pastaj ndodhi një konflikt i zakonshëm mes saj...
Njerëzit shpenzojnë më shumë, rrezikojnë më shumë dhe po kërkojnë më shumë nga politikanët.Historia tregon që pas një serie ndërprerjesh si luftërat botërore dhe pandemitë, PBB-ja kthehet prapa. Ajo ofron tre mësime – Njerëzve u pëlqen të shpenzojnë, krizat inkurajojnë biznesin të përdorë risi të reja dhe paqëndrueshmëri politike.Pra,...
Nga Hoxhë Justinian TopulliNjë nga taktikat që përdoret për të delegjitimuar një kauzë të drejtë, është dekurajimi i njerëzve përmes diversionit, ndaj synimit gjoja të fshehtë amoral, të kësaj kauze. P.sh. kur dikush flet kundër korrupsionit të një pushteti të caktuar, ky veprim kundërshtohet nga mbrojtësit e këtij pushteti...
Kur arrijmë të kuptojmë se aftësitë e njeriut janë të pakufishme, kuptojmë edhe se nëse i përdorim këto aftësi siç duhet, ne do të mund t'i realizojmë objektivat e jetës sonë e të përjetojmë ëndrrat tona, madje mund t'ia arrijmë që udhëtimi i jetës sonë të jetë i mbushur...
Sistemi alternativ i financave zëvendësoi dikur në Shqipëri  sistemin bankar sklerotik dhe të prapambetur nga ana teknologjike. Por mësimet nga shkatërrimi i saj dramatik mbeten të rëndësishme edhe sot. Në thelb, ajo që fillimisht u cilësua si një histori suksesi e sipërmarrjeve në sistemin post-komunist rezultoi të ishte një...
Truri i njeriut përmban më shumë se 150 miliardë qeliza. Dr. Herbert Spencer nga Universiteti Harvard në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në një kërkim shkencor të tijin, si dhe në librin e tij "Trajtim dhe aftësi pa kufi", thotë: "Nëse fillojmë të numërojmë nga njëshi tek 150 miliardë,...
Në vitin 1984, një grup gjeologësh, shkuan në Afrikë në kërkim të diamanteve dhe të gurëve të tjerë të rrallë e të çmuar. Mes atyre, gjendej edhe një gjeolog japonez që quhej Joki. Ky ishte një i ri rreth të tridhjetave, plot entuziazëm dhe gja llëri, dhe njihej për...
Sondazhi i Appen për drejtuesit e bizneseve dhe shkencëtarët e të dhënave tregon se nismat e Inteligjencës Artificiale po i rrisin vlerat biznesit, por sfidat ende ekzistojnë.Viti 2020 do të mbahet mend për shumë gjëra. Ishte viti i pandesmisë COVID, një vit i ndryshimit shoqëror dhe një vit i...
eAutori i “Rich Dad Poor Dad” i nxit njerëzit të blejnë ar, argjend dhe bitcoin.Të martën e kaluar, investitori dhe autori Robert Kiyosaki shkroi në llogarinë e tij në Twitter se së shpejti do të ndodhë kriza më e madhe që tregu ka parë në historinë botërore dhe se...